Amper drie jaar na de opstart zit Go Forest aan een half miljoen aangeplante bomen in regio’s van Wallonië en Roemenië tot Peru en Argentinië. Dit jaar denkt de oprichtster en CEO Sarah Parent nog aan 750.000 stuks te komen.
Die herbebossingsprojecten worden gefinancierd vanuit Belgische bedrijven die met een groener imago kunnen uitpakken en er hun weg naar klimaatneutraliteit mee versnellen. ‘We zien meer en meer interesse bij grote en kleine bedrijven’, zegt Parent.
Meer dan 350 bedrijven zijn klant bij Go Forest, waaronder A.S.Adventure, Ageas, ZEB en La Lorraine. Het matrassenbedrijf Recor Bedding laat in Virton een boom per verkochte matras planten. La Lorraine betaalt in een Roemeens bosproject een boom per 100 kilometer die de werknemers fietsen of lopen. Veel andere bedrijven storten een maandelijks bedrag van 50 à 100 euro of doen een grotere, eenmalige bijdrage. Voor elke 2 euro komt er een boom bij, inclusief jarenlang onderhoud. ‘De drempel is laag. Zo duwen we veel ondernemers in de goede richting’, zegt ze.
Parent zet nu een volgende stap. Ze lanceert onder dezelfde start-up een nieuw initiatief: Go Ocean. Daarmee wil ze de onderwaterwereld een handje helpen. ‘Oceanen herbergen 80 procent van het leven op aarde en regelen de helft van alle zuurstof en een kwart van de CO2-opslag. We pakken de groene long al aan, maar de blauwe long is even cruciaal.’
De focus ligt op het herstel en de uitbreiding van koraalriffen, mangroves en zeegrasweiden. Die dienen onder meer als kustbescherming en als broed-, woon- en schuilplaats voor veel vissoorten en schelpdieren.
‘Denk maar aan de Pixar-film 'Finding Nemo'’, zegt Parent. ‘Maar door verzuring en de opwarming van het water worden hun ecosystemen bedreigd. De voorbije dertig jaar is zowat de helft van alle koralen afgestorven. Met de zeegrassen gaat het niet veel beter.’
Lees het volledige artikel op De Tijd.